wonen

5 uitstekende redenen om een inboedelverzekering af te sluiten

Er kan vandaag de dag gerust worden gesteld dat de inboedelverzekering één van de populairste verzekeringen is welke er op de markt zijn terug te vinden. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet te verbazen, integendeel. Er zijn dan ook heel wat uitstekende voordelen verbonden aan het afsluiten van een inboedelverzekering. Net zoals andere verzekeringen geldt ook voor een inboedelverzekering dat ze een bepaald risico indekt. Het risico waar het hier concreet om gaat heeft uiteraard betrekking tot schade aan de inboedel. Ook eventuele diefstal wordt echter verzekert. Gaat u ook voor het eerst alleen gaan wonen en bent u zich aan het verdiepen in de verschillende verzekeringen welke u moet afsluiten? Bent u bijgevolg ook geïnteresseerd in het mogelijks afsluiten van een inboedelverzekering? Verdiep u dan zeker en vast even in de informatie over de inboedelverzekering welke hier is terug te vinden.

             Waarom een inboedelverzekering afsluiten?

Het merendeel van de mensen die eigenaar zijn van een woning of die ervoor hebben gekozen om te huren maken de bewuste keuze om een inboedelverzekering af te sluiten. Dat is eigenlijk ook niet meer dan logisch. Doet u dat niet? Dan is het namelijk zo dat u bij bijvoorbeeld een brand of een andere ramp niet zult kunnen rekenen op ook maar enige vorm van financiële compensatie voor wat uw inboedel betreft. In ieder geval, vraag u zich ook af waarom een inboedelverzekering afsluiten nu precies interessant is? Dan geven de onderstaande vijf redenen wellicht meteen een duidelijk antwoord op deze vraag.

                1.) Schade aan de inboedel kan op verschillende manieren ontstaan

De eerste reden om ervoor te kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten heeft te maken met het feit dat schade aan de inboedel op meerdere manieren kan ontstaan. Enkele concrete voorbeelden op dit vlak zijn de volgende:

  1. Schade als gevolg van een brand;
  2. Schade als gevolg van wateroverlast;

We onderschatten in de praktijk vaak op welke verschillende manieren schade aan de inboedel kan ontstaan. Bovendien is het ook nog eens zo dat we onderschatten hoe ernstig deze schade kan zijn. In het bijzonder wanneer er sprake is van een brand is het niet ondenkbaar dat het overgrote merendeel van uw inboedel letterlijk en figuurlijk in rook zal opgaan. Het spreekt voor zich dat u dan niet alles terug op eigen kosten terug zult willen aankopen. Door het afsluiten van een inboedelverzekering kunt u er op rekenen dat u op z’n minst een significant bedrag terug zult ontvangen van de verzekeraar. Op die manier kunt u dan ook eenvoudiger uw leven terug oppikken. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, wilt u niet zelf voor alle financiële schade met betrekking tot uw inboedel moeten opdraaien? Dan is het afsluiten van een inboedelverzekering in de praktijk altijd de moeite zeker en vast waard.

                2.) Ook spullen buitenshuis kunnen worden verzekert

Het is een groot misverstand dat het met een inboedelverzekering uitsluitend mogelijk is om de inboedel binnenshuis te laten verzekeren. Standaard is het inderdaad zo dat een inboedelverzekering zich alleen maar richt op de inboedel die in uw woning is terug te vinden. Echter is het ook mogelijk om een extra dekking aan te vragen voor bepaalde inboedel die u meeneemt buiten uw woning. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om een laptop, maar ook om uw tablet of smartphone. Op deze manier kan ook een mogelijke diefstal van dergelijke inboedel buitenshuis worden verzekert. Let wel, hiervoor geldt doorgaans een extra premie. Bekijk dus zeker altijd even grondig de voorwaarden van uw inboedelverzekering.

                3.) Niet alleen schade, maar ook diefstal is verzekert

De inboedelverzekering is een verzekering welke niet alleen schade indekt aan de inboedel, maar ook diefstal. Worden er dus met andere woorden enkele spullen gestolen tijdens een inbraak? Dan is het mogelijk om dit aan te geven aan uw verzekeraar. Vervolgens zal er worden gekeken welke financiële compensatie ervoor de diefstal kan worden aangeboden. Heeft u ervoor gekozen om een beveiligingsinstallatie te plaatsen in uw huis? In dat geval is het mogelijk dat deze u een interessante korting oplevert op uw inboedelverzekering. Dit omdat volgens de verzekeraar de kans op een inbraak hierdoor aanzienlijk kan worden beperkt. Let op, deze korting is niet bij elke inboedelverzekering van toepassing.

                4.) Extra dekkingen voor extra waardevolle inboedel zijn mogelijk

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het interessant om uzelf de vraag te stellen of er extra waardevolle objecten in uw inboedel zijn terug te vinden. Op dit vlak wordt er in eerste instantie natuurlijk gedacht aan kunst. Is dat het geval? Dan is het vaak mogelijk om deze nog eens extra te laten verzekeren. Doet u dat niet en laat u ze gewoon standaard opnemen in de inboedelverzekering? Ook dat is mogelijk. In dat geval is het mogelijks echter het overwegen waard om de verzekerde waarde van uw inboedelverzekering te verhogen. Op deze manier voorkomt u dat u krijgt af te rekenen met een (extra) financieel verlies wanneer er zich schade voordoet aan uw inboedel of deze wordt gestolen.

                5.) De inboedelverzekering voorkomt financiële verrassingen

Het gebeurt in de praktijk nog altijd bijzonder vaak dat mensen onderschatten welke waarde de inboedel van hun woning wel niet vertegenwoordigt. Op het eerste zicht lijkt deze waarde mogelijks niet zo hoog, maar in de praktijk kan dat wel degelijk het geval zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat ongelofelijk veel verschillende soorten spullen tot de inboedel van een huis worden gerekend. Het gaat hierbij dan ook niet alleen om meubelstukken zoals tafels, stoelen en kasten, maar ook om kleine inboedel. Enkele voorbeelden van dergelijke zaken zijn:

  • Alle benodigdheden in de keuken;
  • De kleine spulletjes die zich in de badkamer bevinden;
  • Kleine toestellen zoals een mixer, een broodrooster, etc.;

Naarmate mensen ouder worden verzamelen ze altijd meer inboedel. Het kan hierbij ook gaan om extra zaken die niet echt noodzakelijk zijn voor het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hobby gerelateerde artikelen. Ook deze worden uiteraard bij de inboedel gerekend en vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Het mag dan ook duidelijk zijn, wilt u op een zeker ogenblik niet geconfronteerd worden met een vervelende, financiële verrassing? Dan is het afsluiten van een inboedelverzekering voor uw huis altijd de moeite waard.

Leave a Reply