interieur

De grote voordelen van massief hout.

Hout heeft historisch gezien steeds de eerste keuze geweest voor het vervaardigen van meubels geweest.
De industriële revolutie veranderde echter dingen voor houten meubels. Alternatieve materialen, goedkoper voor massaproductie dan hout, zoals staal, plastic en aluminium, werden op de markt gebracht.
Toch behoudt massief hout zijn esthetiek die zijn relevantie heeft behouden vanaf de tijd van de farao’s tot nu.
En hier is waarom!

Houten meubelen van hoge kwaliteit.

Wanneer gemaakt met hoogwaardige materialen en solide constructie, kunnen houten meubelen tientallen jaren en soms zelfs eeuwen meegaan. Maar niet alles wat je in winkels ziet, is gemaakt om lang mee te gaan. Koop iets dat slecht is gemaakt en je zult veel te snel slijtage gaan zien. Hoe kun je het verschil zien? Het is moeilijker dan je zou denken. Het eerste waar u op moet letten, is het hout zelf.

Massief hout: Het materiaal van de hoogste kwaliteit voor houten meubelen is massief hout. Dit type meubilair wordt gemaakt van enkele stukken hout of houten planken die aan elkaar worden gelijmd om panelen te maken. Als iets wordt beschreven als gemaakt van massief hout, zoek dan uit of dat het hele stuk beschrijft of alleen bepaalde delen.

Hardhout:Massief hout kan worden onderverdeeld in hardhout of zachthout. Hardhout is afkomstig van langzamer groeiende bomen en het hout is dichter en beter bestand tegen deuken. Veel voorkomende hardhoutsoorten zijn eiken, essen, walnoten, kersen en esdoorns.

Naaldhout :Naaldhout is afkomstig van sneller groeiende bomen en het hout is minder dicht. Enkele veel voorkomende naaldhoutsoorten zijn dennen, sparren en populieren. Omdat deze bomen sneller groeien, zijn meubels die met hun hout zijn gemaakt, meestal minder duur dan stukken gemaakt van hardhout.

Voor en nadelen van massief hout.

Voordelen van massief hout:Ervoor zorgen dat uw meubels 100 procent massief hout zijn, is een vrij faalveilige manier om te weten dat u iets van hoge kwaliteit koopt. Massief houten constructie is extreem duurzaam en kan onderweg gemakkelijk opnieuw worden afgewerkt en gerepareerd.
Bij het verwerken van massief houten meubels, vergeleken met die op hout gebaseerde meubels, is de hoeveelheid gebruikte lijm vrij klein.

Nadelen van massief hout: Massief hout is absoluut de beste keuze voor meubels, maar zoals bij elk natuurlijk materiaal kunnen er nadelen zijn. Massief hout is gevoeliger voor klimaatveranderingen, waardoor het kan barsten of kromtrekken. Het is ook duurder dan meubels gemaakt van bewerkte houtproducten.

Bron: Woonenleven.nl