wonen

Waar op letten bij een hoofdkussen kopen?

Het spreekt voor zich dat we in ons bed allemaal gebruik maken van een bepaald soort hoofdkussen. We staan er in de praktijk echter vaak niet voldoende bij stil dat de kwaliteit en de eigenschappen van dit kussen een niet onbelangrijke impact kunnen hebben op onze nachtrust. Omwille van deze reden is het bij het aanschaffen van een nieuw kussen helemaal niet interessant om zomaar over één nacht ijs te gaan. Het is dan ook een veel beter idee om je even grondig te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden. Wil jij hier nu ook graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker en vast even verder lezen! 

Wat maakt een goed kussen zo belangrijk?

In eerste instantie is het belangrijk om een goed hoofdkussen te kopen omdat mensen anders vaak geconfronteerd worden met een slechte nachtrust. Neem nu bijvoorbeeld de vulling van het kussen. Wanneer deze bestaat uit materialen zoals bijvoorbeeld boekweit of dons zal je kunnen vaststellen dat deze vulling niet vormvast is. Dit betekent dat ze zich onder druk gaat verplaatsen. Het gevolg is dat je doorheen de nacht geconfronteerd zal worden met een afwijkende slaaphouding. In principe is het dan vereist om het hoofdkussen op te schudden, maar dat is tijdens de nacht uiteraard doorgaans helemaal geen strak plan, integendeel. 

Materialen die voldoende goed ventileren

Het is algemeen bekend dat het slaapklimaat in je bed op tal van verschillende manieren kan worden beïnvloed. Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld ook stil zal willen blijven staan bij de ventilerende eigenschappen waar je hoofdkussen over dient te beschikken. Enkele voorbeelden van materialen die erom bekend staan goed te ventileren zijn onder meer de volgende:

  • Latex; 
  • Dons; 
  • Koudschuim; 

Ben je dus met andere woorden op zoek naar een kussen dat zonder twijfel over gunstige ventilerende eigenschappen zal beschikken? Dan is het zeker de moeite waard om ervoor te kiezen om één van de vullingen te verkiezen die hierboven staan aangegeven. 

Sta ook even stil bij de vereiste hoogte van je hoofdkussen

Veel mensen houden bij het kopen van een nieuw hoofdkussen jammer genoeg geen rekening met de hoogte die is vereist. Nochtans is dit ongelofelijk belangrijk. De hoogte waar je kussen over beschikt (of niet over beschikt) kan je hoofd namelijk tijdens het slapen precies die ondersteuning bieden waar ze behoeften aan heeft. Het spreekt voor zich dat niet alleen de hoogte daar een bepaalde invloed op heeft. Dit geldt immers bovendien zeker ook voor de andere eigenschappen. Zo dient er verder in de praktijk ook rekening te worden gehouden met bijvoorbeeld:

  • De lengte van de nek;
  • De breedte van de schouders;
  • Verhouding tussen nek- en hoofdbreedte; 

Wanneer je met zekerheid een voor jou optimaal hoofdkussen wenst te kopen mag het dus duidelijk zijn dat je daarvoor rekening zal moeten houden met een behoorlijk aantal verschillende invloeden. Het is omwille van deze reden dat mensen er uiteindelijk toch maar voor kiezen om een gewoon standaard kussen te kopen. Dat blijkt in de praktijk echter helemaal niet interessant te zijn. Gun jezelf een optimale nachtrust door een beetje van je tijd te investeren in het vinden van het meest optimale kussen voor jouw slaapcomfort.